söndag 27 september 2009

Vad händer egentligen med stigprojektet?

Polisanmälningar, tidningsartiklar... Som ni säkert märkt förekommer det en del livliga diskussioner på nätet kring vad som egentligen händer i projektet och som vanligt på internet får allt lätt lite stora proportioner. Så här är läget just nu:

Det finns en så kallad skötselplan för Lugnets naturreservat som reglerar hur reservatet ska skötas. Enligt denna plan är det Falu Kommun som ansvarar för förvaltningen. Det är kommunens landskapsingejör på Trafik & Fritidsförvaltningen som har det specifika ansvaret för reservatets förvaltning och allt som sker inom reservatet måste godkännas av honom. Mtb-projeketet/Lugnet har haft täta och goda diskussioner med honom innan och under projektets gång.

Det som hänt nu är att länsstyrelsen anser att mtb-lederna ligger utanför vad som är tillåtet att göra enligt skötselplanen, och alltså ett brott mot miljöbalken. Och om länsstyrelsen misstänker brott mot miljöbalken är de skyldiga att göra en polisanmälan, annars begår länsstyrelsen tjänstefel. Det är alltså det som har hänt, och nu är det upp till polis att utreda hur saken ligger till.

Att det just är cykelleder har ingenting med saken att göra. Det hade varit samma sak om det var promenadstigar vi byggde.

Det är ju såklart tråkigt att vi måste göra en paus i projektet efter allt arbete vi lagt ner under sommaren (sist jag räknade var vi uppe i ca 750 manstimmar) , men i grunden är det ju bra att det finns stränga regler kring naturreservat. Jag tror egentligen inte det finns några hard feelings i den här historien - det är bara olika instanser och personer som försöker göra sitt jobb så gott de kan och se till att allas intressen tillgodoses och att alla lagar följs. Vi hoppas att frågan kan redas ut inom kort så att vi kan fortsätta bygga fina, hållbara och roliga stigar som främjar friluftslivet i Lugnets Naturreservat!

//Per

1 kommentar:

  1. Som jag skrev, hoppas på snabb expediering av ärendet så bygget kan fortsätta i den myggfria hösten innan tjälen...

    SvaraRadera